1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Добрички хлебари се снабдяват с ръж от български производители

Добрички хлебари се снабдяват с ръж от български производители

Ръжената култура се отглежда предимно в подбалканските региони

С 500 тона ръж за производство на диетичен хляб разполага един от най-големите производители в Добричка област. Това количество трябва да стигне до новата реколта, прогнозират от “Добруджански хляб”. Ежегодно предприятието закупува до 1000 тона от невзискателната култура, която се отглежда предимно в подбалканските региони. Дружеството се снабдява от дребни производители от Омуртаг, Сопот и Казанлък. В Добруджа ръж не се отглежда, тъй като е нискодобивна и местните производители се насочват предимно към утвърдените за региона зърнено-житни култури. Ръжта е пригодена към полупланинските райони, в които условията не са особено подходящи за развиване на пълния потенциал на пшеничните сортове. Преди години родните производители са внасяли ръж предимно от Гърция, но сега българското производство успява да отговори на търсенето, коментират производители на хляб.

 

Ръженото брашно в “Добруджански хляб” АД се получава в каменна мелница с производствена мощност от 1 т/ч. Можем да произвеждаме същите хлябове, както в Германия например, но на адекватната цена, добавят от дружеството. Наблюденията показват, че през последните 4-5 години консумацията на пълнозърнест хляб се увеличава за сметка на основния бял. Здравословните видове се предпочитат от по-младите, по-образовани и активни хора.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.