рецепта
Хлебчета с доматен сок и чубрица
Гответе с мен
Българска кухня
Българска
Рецептата "Хлебчета с доматен сок и чубрица" беше добавена на
Продукти
брашно тип 500 | 450 г |
прясна мая | 20 г |
сол | 1 ч. л. |
захар | 1 ч. л. |
Чубрица | 2 ч. л. стрита суха |
краве масло | 30 г |
вода | 100 мл хладка |
доматен сок | 180 мл |
разбито яйце за глазура | |
кристална сол за поръсване |
Приготвяне
• Маята се размива в малък съд заедно със захарта и хладката вода.
• Доматеният сок се затопля до температурата на ръката.
• Брашното, солта и сухата чубрица се смесват в голяма купа.
• Маслото се втрива с ръка в брашнената смес, докато се образуват трохи.
• Прави се дупка в средата, изсипва се маята и доматеният сок.
• Всичко се размесва добре и се изсипва върху набрашнена плоскост.
• Меси се 10 минути, след което се оформя на гладка топка.
• Поставя се в намаслена купа и се покрива с намаслено "свежо" фолио.
• Оставя се на топло за 90 минути да втаса.
• За това време тестото трябва да удвои обема си.
• Приготвят се две кексови форми за печене.
• Намазват се с олио или краве масло.
• Тестото се изсипва върху набрашнена плоскост.
• Меси се 5 минути.
• Разделя се на две равни части, които се оформят като два дебели гладки салама (всеки от тях малко по-къс от кексовата форма).
• Поставят се във формите и с остър нож се правят диагонални цепки, дълбоки около 1 см.
• Покриват се с намаслено "свежо" фолио.
• Оставят се още 45 минути за второ втасване.
• Фурната се затопля до 190 С.
• Хлябовете се пекат на решетка 30 минути.
• Междувременно се приготвя глазура от разбитото с малко чубрица яйце.
• Хлябовете се изваждат, намазват с глазурата и се поръсват с кристална сол.
• Хлебчетата с доматен сок и чубрица се връщат отново във фурната за още 30 минути.
Бележки
Етикети: питки и хлебчета , българска кухня , хляб , тесто с мая