рецепта

Хлебчета с доматен сок и чубрица

Хлебчета с доматен сок и чубрица

1 5 1

Българска кухня

Българска

Рецептата "Хлебчета с доматен сок и чубрица" беше добавена на

Добави коментар

Продукти

брашно тип 500 450 г
прясна мая 20 г
сол 1 ч. л.
захар 1 ч. л.
Чубрица 2 ч. л. стрита суха
краве масло 30 г
вода 100 мл хладка
доматен сок 180 мл
разбито яйце за глазура
кристална сол за поръсване

• Маята се размива в малък съд заедно със захарта и хладката вода.

• Доматеният сок се затопля до температурата на ръката.

• Брашното, солта и сухата чубрица се смесват в голяма купа.

• Маслото се втрива с ръка в брашнената смес, докато се образуват трохи.

• Прави се дупка в средата, изсипва се маята и доматеният сок.

• Всичко се размесва добре и се изсипва върху набрашнена плоскост.

• Меси се 10 минути, след което се оформя на гладка топка.

• Поставя се в намаслена купа и се покрива с намаслено "свежо" фолио.

• Оставя се на топло за 90 минути да втаса.

• За това време тестото трябва да удвои обема си.

• Приготвят се две кексови форми за печене.

• Намазват се с олио или краве масло.

• Тестото се изсипва върху набрашнена плоскост.

• Меси се 5 минути.

• Разделя се на две равни части, които се оформят като два дебели гладки салама (всеки от тях малко по-къс от кексовата форма).

• Поставят се във формите и с остър нож се правят диагонални цепки, дълбоки около 1 см.

• Покриват се с намаслено "свежо" фолио.

• Оставят се още 45 минути за второ втасване.

• Фурната се затопля до 190 С.

• Хлябовете се пекат на решетка 30 минути.

• Междувременно се приготвя глазура от разбитото с малко чубрица яйце.

• Хлябовете се изваждат, намазват с глазурата и се поръсват с кристална сол.

• Хлебчетата с доматен сок и чубрица се връщат отново във фурната за още 30 минути.


Бележки
** източник : Тестени ястия и гарнитури автор София Смолницка